Schieten met gehoorbescherming: een schot in de roos

Sta je graag op de schietbaan, vergeet dan niet de juiste gehoorbescherming voor schieten te gebruiken. Eén schot gaat namelijk dusdanig hard dat het de veilige decibelgrens voor mensen – en daarmee de pijngrens – al overschrijdt. Zorg dus voordat je op pad gaat, dat je op de hoogte bent van de juiste uitrusting voor jou.

Welke gehoorbescherming is er voor schieten?

Welke gehoorbescherming is voor jou de goede keuze? Sta je elke week op de schietbaan of ga je alleen een enkele keer per jaar op jacht? Er zijn zowel universele als op maat gemaakte oordopjes voor schieten te vinden. Als je niet regelmatig schiet, dan kun je kiezen voor een universeel model. Op maat gemaakte oordopjes zijn aan te raden wanneer je wel regelmatig de schietsport beoefent. Beide soort dopjes zullen twee standen hebben: een geluidsfilter, waarmee je wel nog omgevingsgeluid hoort, of een stand die het geluid maximaal dempt. Voor een jager is een filter aan te raden, omdat het geluid van dieren in de omgeving versterkt wordt. Sta je op de schietbaan, is dit niet noodzakelijk.

Schieten op maat
Wanneer je vaak schietsport beoefent, is het dus aan te raden om voor een op maat gemaakt model oordop te kiezen. Deze zijn aangepast aan jouw oor en vaak gemaakt van huidvriendelijk materiaal om het draagcomfort te versterken en irritaties te voorkomen. Daarnaast bieden gehoorbeschermingsspecialisten zoals Audinc modellen aan die verbinding kunnen maken met walkietalkies. Handig als je met een groep gaat.