Alles wat je moet weten over mediteren voor beginners

Als je van plan bent om te gaan mediteren, dan is het belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Het is dan ook zaak om voor jezelf helder te krijgen waarom je wilt mediteren. Zodra je dat weet, dan kun je kijken of meditatie past bij die doelen en zo ja, dan kun je meer gaan lezen over mediteren voor beginners. Mediteren is namelijk niet iets dat je al te licht moet opvatten en het is ook niet iets waar iedereen zomaar mee kan beginnen. Als beginneling start je met een traject dat in principe de rest van je leven kan voortduren. Mediteren is dan ook meer dan een leuke activiteit die je even tussen de bedrijven door kunt doen. Meditatie is een levensstijl, maar voordat het een levensstijl kan worden, moet je eerst een begin maken. Daarom is mediteren voor beginners wat anders dan mediteren voor gevorderden. Het is echter geen verschil in technieken. Iemand die voor het eerst mediteert, doet en leert hetzelfde als iemand die voor de 10de keer gaat mediteren. Wat verandert is de mindset en de bereidheid om diep te gaan en om je over te geven aan de meditatie. Dat is echter een persoonlijke reis waar iedereen anders in staat. Dat is ook het mooie, maar tegelijkertijd het lastige van meditatie. Want enerzijds kan iedereen zijn of haar eigen traject volgen door bijvoorbeeld te beginnen met meditatie voor beginners via een cursus of een retraite. Maar het nadeel is wel dat er niet een duidelijk schema valt te volgen met hele heldere doelen en een checklist voor progressie. Sterker nog, een dergelijke doelgerichtheid en checklist is bijna antithetisch voor mediatie. Meditatie gaat om het loslaten van doelen, lijsten, progressie, et cetera. Mediteren voor beginners start echter bij de basics en dat is de techniek. Voordat je goed kunt mediteren, moet je weten hoe je een goede houding aan kunt nemen, hoe je je geest moet focussen, hoe je op je ademhaling kunt letten en later op je hele lichaam. Kortom, met mediteren voor beginners leert een beginnend student hoe het is om in het hier en nu te leven, om juist al die dingen van het alledaagse leven even los te laten. Dat is moeilijk en je komt jezelf dan ook geheid tegen. Mediatie is dan ook zeker geen oefening voor ontspanning en even lekker je geest leeg maken. Het is hard werken en lastig. Maar als je het volhoudt, dan zijn die lege geest en de ontspanning mogelijke bijverschijnselen. Voor informatie over mediteren voor beginners, kun je terecht bij buddho.

Kijk op buddho.org voor informatie over mediteren voor beginners

Mocht je overwegen om te gaan mediteren en graag informatie willen over mediteren voor beginners, dan kun je terecht op de website van buddho.org. Via deze site kun je meer lezen over de technieken, maar ook over de boeddhistische filosofie achter het mediteren.

Lees meer over meditatie en Boeddhisme op de site

Als je nieuwgierig bent naar de achtergrond van meditatie en de bijhorende disciplines en zienswijzen, dan kun je terecht op de site. Hier lees je bijvoorbeeld meer over:

  • Vipassana
  • Theravāda-boeddhisme
  • Andere Boeddhistische stromingen