vog aanvraag

Met strafblad een VOG aanvragen: dat kan prima!

Het aanvragen van een VOG, oftewel een Verklaring Omtrent het Gedrag (bij veel mensen beter bekend als bewijs voor goed gedrag) is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Nu weet vermoedelijk niet iedereen precies op welke manier en door wie deze VOG aanvragen worden afgehandeld; ongetwijfeld is het wel algemeen bekend dat je strafblad invloed heeft op het resultaat van je aanvraag. Mocht je ooit zware overtredingen of zelfs misdrijven hebben gepleegd, dan worden deze op je strafblad genoteerd. En wanneer je een VOG aanvraagt, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatieproces, dan wordt juist dit strafblad bekeken. Welnu, zo’n aanvraag loopt in de praktijk toch vaak met een sisser af. Lees hieronder hoe dat kan.

vog aanvraag

VOG toegekend ondanks strafblad

Er zijn twee redenen waarom je een VOG kan worden toegekend ondanks dat je een strafblad hebt. Enerzijds kan het zijn dat het delict dat je hebt gepleegd niet relevant is voor de functie die je wilt uitoefenen. In dat geval is de aard van het delict niet in verband te brengen met de inhoud van je functie. Daarnaast kan het zijn dat het delict niet meer in de terugkijktermijn valt. De beoordelaar van jouw aanvraag mag namelijk normaliter niet langer dan vier jaar in jouw geschiedenis kijken.

Aanvraag afgewezen? Dit kun je doen

Elk jaar worden in Nederland een paar duizend aanvragen afgewezen. Mocht dit bij jou ook gebeuren en je bent het er niet mee eens, dan kun je altijd in beroep gaan. Je aanvraag wordt dan nogmaals grondig bestudeerd.