Zelf aan de slag met een webshop

Heb je er wel eens aan gedacht om zelf iets online te gaan verkopen. Dan kan dat best een goed idee zijn. Tegenwoordig is het online shoppen niet meer weg te denken bij de consument en wordt er ieder jaar meer en meer online gekocht en dus ook verkocht. Een webshop maken is makkelijker dan ooit en er zijn vele mogelijkheden beschikbaar. Ook de kosten vallen reuze mee  en om een website te beginnen zijn er diverse mogelijkheden. Dus ook als je geen ervaring hebt en niet de meest IT expert bent kun je toch de webshop maken die jij wilt. 

Hoe begin je een webshop?

Een webshop beginnen is een leuk idee maar wat zijn nou de vervolgstappen. De website naam of te wel de domeinnaam is cruciaal. Een goede naam verbeterd de vindbaarheid en is natuurlijk je online visitekaartje. Ook is server hosting een belangrijk onderdeel want waar kom je website terecht wie hem in de lucht houden. Uiteraard wil je een veilige en betrouwbare website host die niet met je klantenbestand of data er vandoor gaat. Kies daarom de meest geschikte website host en gebruik een vergelijksite om te checken welke het beste bij jouw wensen past. 

De voordelen van een webshop

Een reguliere winkel is uiteraard de meest traditionele vorm van producten verkopen maar tegenwoordig is dat steeds minder gebruikelijk aan het worden. Veel mensen hebben het heel druk en willen niet na werk ook nog eens de stad in voor een bepaald product. Het is daarom voor vele praktischer om vanuit huis of onderweg even snel online te gaan en daar via een webshop het gene te kopen waar ze behoefte aan hadden. Ook is het voor de verkoper voordeliger want men hoeft fysieke ruimte te huren. De winstmarge is groter omdat je meer kosten bespaard door bijvoorbeeld geen personeel in dienst te nemen. 

De webshop loopt wat nu?

Een webshop opzetten is natuurlijk veel werk. Men moet goed nadenken wat voor producten men gaat verkopen en hoe de website heet en welke website host gebruikt gaat worden. Als dit allemaal goed gebeurd is dan kan het online verkopen lekker gaan beginnen. De eerste verkoop vindt plaats maar wat nu? De een verdiend maar een klein beetje en de ander heel veel. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar wat je verdiend en te weten hoeveel belasting je moet betalen en waar je geld neer zet. Een accountant zou hiervoor een goede oplossing kunnen zijn. 

Dropshipping en webshops

Je zult er vast al eens over gehoord hebben, dropshipping, het is een vorm van online verkopen maar dan zonder opslag of een fysieke winkel net als een webshop. Toch is erg een groot verschil tussen de twee. Met een webshop kan je natuurlijk nog steeds opslag plaats hebben en bestelling zelfstandig versturen naar de klant die besteld heeft. Bij dropshipping heb je niemand of niks die iets fysieks voor je doen maar gaat alles digitaal. Hiermee koop je zelf pas een product in als er op je website besteld is en verstuur je het direct naar de klant vanuit de plaats waar jij de bestelling plaatst. Eigenlijk ben je alleen maar een middleman die de order nog een keer plaats waar je dan een kleine marge op pakt.